yükseköğretimuluslararasılaşmaüniversiteYÖKuluslararası öğrenciyabancı öğrenciyugevdarulfunun
DOLAR
34,2271
EURO
37,2249
ALTIN
2.994,53
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
12°C
Ankara
12°C
Çok Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Açık
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

Türkiye’nin İlk Müzik Üniversitesi

Türkiye’nin İlk Müzik Üniversitesi
MOBİL REKLAM ALANI

Türkiye’nin ilk tematik müzik üniversitesi olma özelliğini taşıyan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, farklı mimarisi, atölyeleri ve eğitim kadrosuyla öğrencilere yeni bir ufuk açıyor.

Türkiye’nin ilk tematik müzik üniversitesi olarak dünyaya açılan sanatçılar yetiştirmeyi hedefleyen Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, adından sıkça söz ettirmeye başladı.
Son yıllarda dünyada artan eğilim, tematik üniversitelerin kurulması yönünde. Belirli bir alana odaklanma ve alanında en iyi olma hedefiyle hareket eden uzmanlaşmış üniversite olgusunu içeren tematik üniversite modeli, dünyada günden güne yaygınlaşıyor.
Dünyadaki tematik üniversite modeline uygun olarak kurulan Türkiye’nin alanındaki ilk ihtisas üniversitesi Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ikinci eğitim-öğretim yılına erişmiş bulunuyor.
Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, sanat ile kültür, kültürel kimlik ile toplum arasındaki ilişkiyi en doğru biçimde yorumlayabilen, Türkiye’nin kültür-sanat kavrayışı ve hedeflerine de etki edebilen, aynı zamanda farklı inanç ve kültürlerin iç içe yaşadığı ülkemizde, sanatın çoğulcu ve birleştirici yapısıyla tercih edilen öncü bir üniversite olmayı hedefliyor.
Üniversite, yaratıcılık, üretkenlik ve girişimcilik ilkeleri doğrultusunda ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte sanatsal, eğitsel, bilimsel ve felsefi birikimin ilerlemesine, ülkemizin temsiline ve kamuoyunun gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde öncü, tercih edilen, saygın bir üniversite haline gelmek, evrensel bilim ve çağdaş eğitim-öğretim ilkeleri ışığında bilim-sanat üreten, öğrencilerine dünya standartlarında mesleki bilgi, beceri ve donanım kazandırmayı hedefliyor.
Yenilikçi, rekabetçi, evrensel ve toplumsal değer yargılarına ve meslek etiğine saygılı entelektüel birikime sahip sanat, bilim, eğitim ve düşünce insanları yetiştirmek, bilimsel-sanatsal projeler ve yayınlar yoluyla hizmet etmek de üniversitenin ana planlarını oluşturuyor.

HEDEFLER BÜYÜK
KÜLTÜR VE KONGRE MERKEZİ KURACAKLAR

Kültür ve Kongre Merkezinin faaliyete geçirilerek Ankara’nın Kültür Sanat faaliyetlerine kazandırılması öncelikli hedef.Henüz ikinci yılındaki Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, fiziki mekanların tamamlanması için de büyük çaba harcıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kampüs içeresinde bulunan binaların yarısı tamamlanabilmiş. Geri kalan inşaatların ise aşama aşama tamamlanması planlanıyor. Bu çerçevede, MGÜ Kültür ve Kongre Merkezinin faaliyete geçirilerek Ankara’nın Kültür Sanat faaliyetlerine kazandırılması bunların başında geliyor. Yerleşkedeki tüm yapıların tamamlanarak işlerlik kazanması ile öğrencilerin, akademik ve idari personelin daha iyi koşullara haiz bir üniversite ortamına kavuşmaları amaçlanıyor.
İcra Sanatları Fakültesi bünyesinde orta öğretim düzeyinde eğitime geçilerek sanat eğitiminin erken yaşlarda başlatılması, böylelikle daha köklü ve sağlam bir temelde sanatçıların yetiştirilebilmesine olanak sağlamak, yarı zamanlı eğitim biriminin açılması ile öğrenimini farklı alanlarda sürdüren öğrencilerin müzik ve sanat eğitimi alabilmelerine olanak sağlamak da yakın zamanda faaliyete geçmesi planlanan alanlar.

Sürekli eğitim biriminin etkin hale getirilmesi ile müzik ve sanat eğitiminin üniversiteden taşıp toplumun tüm fertlerine ulaştırılabilmesi, yine birbirinden farklo çok sayıda sanat toplulukları kurarak sanat eğitiminin topluma yaygınlaştırılması da hedefler arasında.
Bilgi kütüphanesinin donanımını uluslararası standartlara kavuşturup birikimini zenginleştirerek hizmete sunma yanında özellikle Türkiye için büyük önem arz eden uluslararası standartlara sahip bir ses kütüphanesi kurarak ses hazinemize sahip çıkmak da öncelikli alanlardan birisi olacak.Üniversite bünyesinde başkaca ses ve görsel kayıt stüdyoları kurarak hem eğitim hem de sektörel alanın kullanımına sunmak ve çalgı yapım ve tamir atölyeleri kurmak da yakın zamanda faaliyete geçecek çalışmalar.

Rektör Prof. Dr. Erol Parlak bu konuda “umuyoruz ki geleceğe yönelik olarak ajandamızda yer alan ve bizleri heyecanlandıran bu ve benzeri çalışmalara dair bütün hedefleri geç kalmadan gerçekleştirerek; hem bilim-sanat alanına değer katacak çalışmalar yapacağız hem de ülkemiz kültür sanatına ve uluslararası alanda temsiline katkılar sağlayacağız” diyerek konunun önemini bir kez daha dile getiriyor.

Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak icra sanatları bünyesinde ortaokul ve lise bölümünü de açacağız. Böylelikle öğrencileri alt yapıdan yetiştirebileceğiz.

Çalışmayı bu yıl içerisinde tamamlayıp seneye ortaokul ve lisemizi de devreye sokmuş olacağız. Ayrıca onun öncesinde belki yarı zamanlı kurslar açarak çocuklarımızı erken yaşlarda tespit edip, ortaokul ve liseye alacağız. Öğrencileri bunun üzerine lisans, yüksek lisans ve doktora donanımı kazandırarak güçlü icracılar yetiştirmeyi hedefliyoruz.”

54 bin 462 metrekare yüzölçümlü ve 23bin 600 metrekare kapalı alana sahip üniversitede halen idari ve akademik kadrolaşma çalışmaları sürüyor.
Rektör Prof. Erol Parlak bu konuda şu bilgileri verdi:
“Ülkemizin sanata dair öz birikimi yanında sahip olduğu bütün imkânları bütüncül biçimde kavrayan bir anlayış ekseninde biçimlendirmeye özen gösterdiğimiz Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, bir yandan ülkemizin potansiyelini temel alırken öte yandan evrenselliği gözeterek dünyaya geniş bir ufukla bakabilen bir kurum olma yolundaki ilerleyişini sürdürmektedir.
Gerek idari gerekse akademik alanda yürüttüğümüz kadrolaşma çalışmalarında ise acele etmeden, akılcı biçimde kadrolaşmaya büyük önem vermekteyiz. Bu doğrultuda üniversitemizin eğitim omurgasını oluşturacak akademik kadromuzu da büyük bir özenle seçerek; alanında uzman, birbirinden kıymetli isimleri bünyemize kazanma gayreti içinde olduk ve her adımda aynı hassasiyetle hareket etmekteyiz.

ÜNİVERSİTEYE REKOR BAŞVURU

Eğitim programlarımızı oluşturma yolunda yürüttüğümüz hızlı ve yoğun tempolu çalışmalarla kuruluşumuzun henüz birinci yılında programlarımızı hazırlayarak Müzik Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi lisans programı bünyesinde ilk öğrencilerimize kapılarımızı açtık. Gene aynı yıl içerisinde Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü bünyesinde hızla yüksek lisans ve doktora programlarımızı kurup öğrencilerimizi alarak onları da hayallerimize ortak ettik.
Aynı doğrultuda kuruluşumuzun ikinci yılında ise yüksek lisans programlarımızın sayısını arttırma yanında İcra Sanatları Fakültesi ile Müzik ve Güzel Sanatlar Eğitim Fakültelerini de faaliyete geçirerek öğrenci kabulüne hazır hale getirdik. Bu noktada belirtmeliyim ki toplumumuzun engin teveccühü ile karşılaşmanın sevinci içerisindeyiz. Zira üç fakültemizin çeşitli bölümleri ile lisansüstü programlarımıza iki bin beş yüz civarında alanında rekor denilebilecek sayıda aday başvurusu oldu.

Bir yandan eğitimle ilgili bu adımları hayata aktarırken diğer yandan bir ses kayıt stüdyosu ve çalgı müzesi kurma çalışmaları başlattık. Bu çalışmaları da yakında sonlandırarak oluşturduğumuz birimleri faaliyete geçireceğiz.”

DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLACAK

Dünya üniversitesi olma hedefiyle bir çok uluslararası işbirliği anlaşmasına imza atan üniversite, yabancı öğrencilerin de gözdesi olmaya aday.

Ankara Müzik ve Güzel sanatlar Üniversitesi, ulusal ve uluslararası alandaki hedefleri doğrultusunda, uluslararasılaşmaya da büyük önem veriyor.Üniversitenin uluslararasılaşma vizyonu ve bir dünya üniversitesi olma yolundaki hedeflerine yönelik olarak da çeşitli adımlar atıldı.

Bu doğrultuda ilk olarak “Avrupa Konservatuar ve Müzik Akademileri Birliği”ne üye oldu. İkinci adımda ise çeşitli ülkelerdeki önemli müzik-kültür-sanat kurumları ile iş birliği anlaşmaları imzalamaya başladı. Bu kapsamda da şu ana kadar yedi kurum ile iş birliği anlaşması imzaladı.

Bunlar: Kurmangazy Kazakh National Conservatory (Kazakistan), Bakü Müzik Akademisi (Azerbaycan), Medeniyyet ve İncesenet Üniversitesi (Azerbaycan), Univerza v Ljubljani Akademija za glasbo (Slovenya), Belarus Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Belarus Devlet Müzik Akademisi, Belarus Devlet Sanat Akademisi.
Bu yöndeki çalışmalar başta Çin, Rusya, Almanya, Avusturya, ABD olmak üzere başkaca ülkeleri de kapsayacak şekilde devam edecek.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Erol Parlak, bu konudaki hedeflerini anlatırken, “Çağımızın kaotik yapısı ve bu yöndeki gelişmelere rağmen coğrafyamızda hala sürdürmeyi başardığımız binlerce yıllık kardeşliğimiz, sevgi, saygı, hoşgörü ve barış kültürüne yakışır, kucaklayıcı ve birleştirici bir tavır ile ülkemizin potansiyelini bütüncül biçimde ele alacak üniversitemizin yapılanmasındaki temel paradigma ve kuruluş manifestosu bu doğrultuda olacaktır” diye konuştu.

YEPYENİ YOL YARATMA ZAMANI GELDİ

Kültür sanat alanında güç birliği yapılarak ülkenin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Parlak, “Artık samimiyetle bir olma, birlik olma çağın ruhuna ve gelişmişlik düzeyine uygun gerçekçi, yepyeni bir yol yaratma zamanı çoktan gelmiş, geçmektedir.” dedi.
Rektör Parlak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu okul, en temel anlamıyla kendini bilmek, kendi kültürel birikimi ve insan potansiyelini kavrayarak buradan hareketle hem çağa ayak uydurmak hem de kendi medeniyetini yeniden inşa etmek anlamındadır. Ülkemizin kendi gerçeğine ulaşması yolunda öz benliğiyle değerlerine sıkı sıkıya tutunarak manevi evreniyle bütünleşmesi kültürünü, sanatını çağın normlarına göre işleyerek sunabilmesi elzemdir. Özgün değerlerimizi önce kendimize yeniden hatırlatıp öğretme, sonra da dünyaya sunma bakış açısı ve ruhunun birçok gelişmenin ve ilerlemenin lokomotifi olacağı, ülkemize her yönde değer katıp uluslararası temsiline önemli katkılar sağlayacağı açıktır.”

Parlak, uzman bilim sanat insanları yetiştirmeyi, alanında fark yaratarak kültür ve sanatı geliştirmeyi amaçlayan üniversitenin öncelikli hedeflerinden birinin Türkiye’nin uluslararası alandaki tanıtımına ve ülkelerarası ilişkilere katkı sağlamak olduğunu dile getirdi.

Müzik, insanların
evrensel dilidir.
Longfellow

    Belirli Gün ve Haftalar

  • Bu hafta Standartlar Haftası
MOBİL REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.